המלכה אליזבט השנייה המנוחה, ציינה יותר מ-70 שנות מלוכה, הישג מדהים ונדיר. ראיתי בכמה מקומות ברשת התייחסות לשנות שילטונה של המלכה כתלות במספר הנשיאים האמריקאים שנבחרו באותה תקופה, והחלטתי לפרסם גם בעברית. התוצאה לא פחות ממדהימה בעיני: שלושה-עשר נשיאים אמריקאים כיהנו במשך תקופת שלטונה, חלקם תקופה אחת וחלקם שתי תקופות כלומר שמונה שנים. רצף התמונות הבא הוא למעשה סיפורה של המחצית השנייה של המאה העשרים ותחילת המאה העשרים ואחת. רוב התמונות מסודרות בצורה כרונולוגית לפי הנשיאים.
נשיא מס’ 1: הארי טרומן
כשהמלכה אליזבת עוד הייתה נסיכה ב-1951, היא נסעה לוושינגטון הבירה בפעם הראשונה לפגוש את הנשיא הארי טרומן, והשניים החמיאו זה לאומה של זו. ‘אנשים חופשיים בכל העולם מביטים לעבר ארצות הברית בחיבה ובתקווה’, אמרה לטרומן.
נשיא מס’ 2: דווייט אייזנהאואר
המלכה פיתחה ידידות קרובה עם הנשיא דווייט אייזנהאואר, שאירח את הוד מלכותה לביקורה הממלכתי הראשון בארה’ב כמלכה. הם התכתבו במכתב במשך שנים – כשהמלכה אפילו חלקה את המתכון שלה לסקונס בגריל עם אייזנהאואר.
נשיא מס’ 3: ג’ון פיצג’רלד קנדי
על פי הדיווחים וגם לפי הסדרה “הכתר”, המלכה סבלה מרגשי נחיתות ליד ג’קי קנדי הזוהרת בציבור כשהיא והנשיא קנדי סיירו בצרפת ובאנגליה בקיץ 1961. המלכה אירחה אותם בארמון בקינגהאם.
כאן יש חור בעלילה: הנשיא היחיד שהמלכה אליזבט מעולם לא פגשה היה לינדון ג’ונסון. אין הסבר חד משמעי לעובדה שהם נפגשו, כן היה מתח מסויים בין המדינות באותה תקופה. בפעם היחידה שהם עמדו להפגש, בהלוויה של קודמו בתפקיד שנרצח, ג’ון פיצג’רלד קנדי, המלכה הייתה בהריון מתקדם ולכן בעלה הנסיך פיליפ ייצג את בית המלוכה הבריטי בהלוויה, וכך נמנע מהמלכה לפגוש את מחליפו, הנשיא החדש בפועל לינדון ג’ונסון.
נשיא מס’ 4: ריצ’רד ניקסון
הנשיא ריצ’רד ניקסון פגש את המלכה מספר פעמים בתקופתו כסגן נשיא ונשיא – ולפי הדיווחים ניסה לשדך בין בתו טרישה לבין הנסיך צ’ארלס, בנה הבכור של המלכה.
נשיא מס’ 5: ג’רלד פורד
הנשיא ג’רלד פורד אירח את המלכה אליזבת והנסיך פיליפ לארוחת ערב ממלכתית בבית הלבן. ‘אם לא הייתי ממשיכה להתבלבל בתארים בין “הוד מעלתך” ו”הוד מלכותך” (הוא הוד מעלתו, היא הוד מלכותה) הייתי נותן לעצמי ארבעה כוכבים על הדרך שבה הביקור הזה יצא לפועל’, כתבה הגברת הראשונה בטי פורד על הארוחה בזיכרונותיה.
כשהנשיא ורעייתו הגיעו לבקר את המלכה והנסיך פיליפ באגף מגורי האורחים לפני ארוחת הערב הם נתקלו בג’ק, בנם בן ה24 של הנשיא ורעייתו שלבש ג’ינס וטישרט.
המלכה הרגיעה את הגברת הראשונה לגבי ההיתקלות, ואמרה: ‘אל תדאגי, בטי, גם לי יש אחד כזה בבית.
נשיא מס’ 6: ג’ימי קרטר
ב-1977 הגיע הנשיא ג’ימי קרטר לביקור בארמון המלוכה וארוחת ערב נערכה לכבודו כמובן
נשיא מס’ 7: רונלד רייגן
עם הנשיא רייגן המלכה אליזבת פיתחה מיד מערכת יחסים קרובה והם חלקו אהבה משותפת לרכיבה על סוסים. הם המשיכו להיות בקשר גם אחרי פרישתו.
שנה אחרי הביקור של הנשיא רייגן בארמון באקינגהם, המלכה הגיעה לארה”ב וביקרה את הנשיא רייגן בחוותו הפרטית בקליפורניה. רייגן כתב בזכרונותיו שהמלכה הגיעה לחווה לאחר שהנשיא והגברת הראשונה הזכירו זאת במהלך ביקור בטירת וינדזור, והמלכה רצתה לרכוב על סוסים בארה”ב. כשהמלכה הגיעה לחווה מזג האוויר היה נורא ולא התאים לרכיבה, אז במקום זאת הם סתם בילו ביחד ערב בסלון של החווה. רייגן כתב בזכרונותיו: ‘ביליתי את הערב הזה עם המלכה, יושב על ספה בסלון הגדול, מדבר על הילדים שלנו כמו חברים ותיקים’.
בתום הביקור הנשיא העניק לה מתנה: מחשב של HP שהוערך אז ב-24,000 דולר (זכרו שמדובר ב-1992, כשכמעט לאף אחד עוד לא היה מחשב בבית), שהמומחים של הוד מלכותה התקינו מיד בארמון בקינגהאם כדי לעקוב אחר פעילויות גידול סוסי האימון והמירוץ שלה.
בשנת 1989 כשהוא כבר לא נשיא, המלכה העניקה לרייגן תואר אבירות של כבוד – ההוקרה הגבוהה ביותר שהממלכה המאוחדת מעניקה לזרים, כהוקרה על הסיוע של ארה”ב ורייגן לבריטניה במלחמות פוקלנד.
נשיא מס’ 8: ג’ורג’ הרברט ווקר בוש
הנשיא בוש והמלכה נפגשו לראשונה ב-1989 כשהוא ורעייתו ברברה ביקרו באנגליה.
בערך שנתיים לאחר מכן, המלכה הגיעה לארה”ב לביקור גומלין.
לאחר קבלת הפנים הרשמית ונאומו של הנשיא בוש, הוא הזמין את המלכה אל דוכן הנואמים. בהתחשב בהפרש הגובה בין שני המנהיגים, הוא היה אמור ללחוץ על דוושה ולהרים לה את הבמה. אבל הוא שכח. כתוצאה מכך, המלכה הייתה כמעט בלתי נראית בעת שנאמה
נשיא מס’ 9: ביל קלינטון
הנשיא קלינטון נפגש מספר פעמים עם המלכה אליזבט. הביקור הראשון היה ביוני 1994, לציון 50 שנה לפלישה לנורמנדי. הוא השתתף בטקסים לכבוד האירוע והמלכה ערכה לכבודו ארוחת ערב.
בדצמבר 2000, מספר שבועות לפני שסיים את כהונתו כנשיא, קלינטון ערך ביקור בזק של 3 ימים בממלכה על מנת לעורר את שיחות השלום בצפון אירלנד. בסיום הביקור הוא ומשפחתו הוזמנו לתה עם המלכה.
נשיא מס’ 10: ג’ורג’ ווקר בוש
מספר חודשים לאחר טקס המינוי, הנשיא בוש הבן הגיע לבריטניה, וסעודה מלכותית נערכה לכבודו.
בשנת 2007 המלכה ערכה ביקור רשמי בארצות הברית, ופגשה כמובן את הנשיא שוב.
נשיא מס’ 11: ברק אובמה
בשנת 2009 הנשיא ברק אובמה ורעייתו בגיעו לביקור רשמי בבריטניה ופגשו כמובן את המלכה. בבמיקורו, אובמה העניק למלכה מתנה: אייפוד טעון בצילומי וידאו היסטוריים של ביקוריה הקודמים בארה’ב החל משנות ה-50.
נשיא מס’ 12: דונלד טראמפ
הנשיא טראמפ, בדיוק כמו שציפיתם, לא ממש הבריק בעת שביקר בבריטניה לאחר היבחרו. הוא הפר את הפרוטוקול המלכותי מספר פעמים – כולל איחור לפגישה עם המלכה בטירת וינדזור, לאחר מכן שבעת שצעדו במדשאות הארמון הוא הלך לפניה לפניה והפנה לה את גבו, ואז לחץ את ידה במקום להשתחוות. טוב, אי אפשר לצפות מליצן לזכור את מה שמסבירים לו.
בביקור הזה אגב, טראמפ בילה יומיים מתוך שלושת ימי הביקור במלון גולף בסקוטלנד.
נשיא מס’ 13: ג’ו ביידן
כחצי שנה חאחבר בחירתו, הנשיא ביידן הגיע לבריטניה לפסגת G7, ופגש כמובן את המלכה.
נשיא מס’ 14: הרברט הובר
שמתן לב שבכותרת כתוב 14 נשיאים? זה בגלל שהמלכה אליזבת פגשה את הנשיא לשעבר הרברט הובר ב-1957, יותר מ-20 שנה לאחר שסיים את כהונתו ועזב את הבית הלבן. היא הצטרפה להובר ולראש עיריית ניו יורק, רוברט וגנר בארוחת צהריים לכבודה במלון וולדורף אסטוריה.